Εβαλες πολλά κιλά απότομα; Κάνε αυτό για να τα χάσεις!

23/06/2020
από kostas admin

Αν βρίσκεσαι σε μία κατάσταση όπου έχεις βάλει 6-7 ή και περισσότερα κιλά μέσα σε μερικές εβδομάδες,σε αυτό το άρθρο θα μάθεις πως να τα χάσεις μια για πάντα.


Πρώτον θα δούμε γιατί έχει συμβεί όλο αυτό.

Επειτα θα δούμε πως μπορείς να χάσεις αυτά τα κιλά

Και τέλος θα μιλήσουμε για μία στρατηγική έτσι ώστε να κρατήσεις το αποτέλεσμα σου και να σταματήσεις να βάζεις και να χάνεις κιλά συνέχεια.


Κεφάλαιο 1: Γιατί βάζεις κιλά χωρίς να το θες

Κεφάλαιο 2: Στρατηγικές για να αντιστρέψεις την αύξηση βάρους

Κεφάλαιο 3: Πως να αποφύγεις το να ξαναβάλεις τα κιλά 


Σε τι οφείλεται η ξαφνική αύξηση βάρους;;

Το να βάζεις μισό με 1 κιλό την εβδομάδα θεωρείται γρήγορη αύξηση βάρους.Αυτό σημαίνει πως θα βάλεις περίπου 3+ κιλά το μήνα και με αυτό το τρόπο θα αυξηθεί κατά πολύ το ποσοστό λίπους.


Η αύξηση βάρους συμβαίνει όταν η ενέργεια που δίνεις στο σώμα σου(φαγητό)είναι μεγαλύτερη από τη δραστηριότητα που χρειάζεσαι για να διατηρήσεις το βάρος σου.Η άχρηστη ενέργεια(σε θερμίδες) θα αποθηκευτεί ως λίπος.Υπάρχουν μερικοί τρόπου για να ενεργοποιήσεις την αύξηση βάρους 

1) Τα επίπεδα δραστηριότητας σου παραμένουν ίδια αλλά η ποσότητα φαγητού ανεβαίνει.

2) Η ποσότητα φαγητού μένει ίδια αλλά η δραστηριότητα πέφτει

3) Η δραστηριότητα πέφτει ενώ η ποσότητα φαγητού μεγαλώνει


Φάρμακα,συγκεκριμένες παθήσεις και η γενετική εννοείται μπορούν να παίξουν μεγάλο ρόλο στην αύξηση βάρους.Αλλά αυτό συμβαίνει κυριώς γιατί σου αυξάνουν κατά πολύ την όρεξη.


Σημείωση: Οι παραπάνω-άχρηστες θερμίδες πάντα θα οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.Η περίσσεια ενέργεια δε θα εξαφανιστεί έτσι απλά.


Υπάρχουν πολλοί λόγοι που βάζουμε κιλά.ΑΛΛΑ η αύξηση βάρους συνήθως είναι πιο αργή αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που οδηγούν στη πιο γρήγορη αύξηση βάρους.


Αγχος και Συναισθηματική υπερφαγία

Ενας λόγος για τη παραπάνω κατανάλωση θερμιδών.Είναι ψυχολογικό πρόβλημα.ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ δυνατό έτσι ώστε να σου διαταράξουν τις κανονικές διατροφικές σου συνήθειες.Πολλοί παράγοντες παίζουν ρόλο σε αυτή τη κατάσταση.

Παραδείγματα:

1) Βαρεμάρα

2) Αγχος

3) Μοναξιά

4) Χωρισμός

5) Απραγία 

6) Κατάθλιψη

7) Ελλειψη αυτοεκτίμησης και αγάπης προς το σώμα


Κοινωνικές και περιβαλλοντικές αλλαγές


Οι άνθρωποι,τα μέρη και οι δραστηριότητες μπορεί να παίξουν μεγάλο ρόλο στην υγεία σου.Με το να φεύγεις από μέρη και άτομα που έχουν θετική επίδραση πάνω σου μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.


Παραδείγματα: 

1) Μετακόμιση σε νέο σπίτι

2) Λήξη της συνδρομής γυμναστηρίου

3) Αλλαγή κοινωνικού κύκλου

4) Προαγωγή στη δουλειά 

5) Διακοπές(Χριστούγεννα,Πάσχα κλπ)

6) Ταξίδια


Τεχνικά προβλήματα 

Αλλοι παράγοντες μπορούν να μπερδέψουν πολύ τη κανονική ρουτίνα.Ξέρεις τι πρέπει να κάνεις,το κίνητρο είναι εκεί,ΑΛΛΑ η σωστή διατροφή και προπόνηση είναι περιορισμένες ή μη διαθέσιμες

Παραδείγματα: 

1) Οικονομικά προβλήματα

2) Περιορισμένες επιλογές τροφίμων

3) Ελλειψη προπονητικού εξοπλισμού

4) Διαμονή σε άγνωστη για σένα περιοχή


Γιατί είναι πιο εύκολο να βάλεις βάρος από το να το χάσεις;;


Μπορείς να καταναλώσεις φαγητό σε μεγαλύτερο βαθμό από το να κάψεις θερμίδες.Το να φας μια πίτσα μπορεί να πάρει 15-20 λεπτά ενώ το να κάψεις αυτές τις θερμίδες μπορεί να πάρει μερικές ώρες αερόβιας άσκησης.


Αλλά υπάρχει και άλλο πρόβλημα.Το πόσο βάρος θα χάσεις είναι περιορισμένο.Μπορείς να είσαι σε έλλειμμα 2000ων θερμιδών και να χάσεις κιλά,αλλά δεν είναι η καλύτερη στρατηγική και θα δημιουργήσεις πρόβλημα στο μεταβολισμό σου και στο σώμα σου.Μία καλή προσέγγιση θα ήταν 250 με 800 θερμίδες θερμιδικό έλλειμμα και πάλι τα κιλά τα οποία θα χάσεις θα είναι περιορισμένα.


Από την άλλη,η αύξηση βάρους είναι ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΗ.Το να φας 2000 θερμίδες πάνω από τη συντήρηση σου,δεν είναι ΚΑΝ πρόκληση.Η αύξηση βάρους είναι περιορισμένη ΜΟΝΟ από έναν παράγοντα.Τη ποσότητα φαγητού που θα φας μέχρι να σε πονέσει το στομάχι και να μη μπορείς άλλο(χαχα).


Πως επιστρέφεις από τη κακή και απότομη αύξηση βάρους;;

Μία απότομη αύξηση βάρους δε συμβαίνει χωρίς λόγο.Κάποια συγκεκριμένα γεγονότα στη ζωή θα επηρεάσουν τις παλιές συνήθειες.Είτε θα ανεβάσουν τη κατανάλωση φαγητού(και θερμιδών),είτε θα μειώσουν τη δραστηριότητα.


Για να χάσεις βάρους πρέπει να αλλάξεις τις κακές αυτές συνήθειες.Το να επιστρέψεις στις παλιές συνήθειες μπορεί να είναι αρκετό για να χάσεις βάρος.Μερικές φορές δεν είναι εύκολο.Μερικές φορές μπορεί να χτίσεις καινούριες συνήθειες ή να χρειάζεσαι βοήθεια.


Ας αναλύσουμε μερικές από τις πιο σύνηθες αιτίες της αύξησης βάρους.


Αντιμετωπίζοντας τη συναισθηματική υπερφαγία

Μείωσε το άγχος για να μπεις σε φόρμα.Μη προσπαθείς να μπεις σε φόρμα για να μειώσεις το άγχος.


- Διώξε την αιτία του προβλήματος.


Πρώτον,βρες ποιοι είναι οι άνθρωποι,ποια είναι τα μέρη ή οι καταστάσεις που σου προκαλούν το άγχος.Επειτα διώξε τους/τα από τη ζωή σου.

Είναι κάτι πολύ σημαντικό που πρέπει να κάνεις διότι δεν έχει να κάνει μόνο με την αύξηση βάρους.Οι τοξικοί άνθρωποι και καταστάσεις επηρεάζουν και τη ψυχική σου υγεία.Μερικές φορές δε μπορείς απλά να το αντιμετωπίσεις αλλιώς,πρέπει απλά να προχωρήσεις.


- Βρες άλλους "μηχανισμούς"


Το φαγητό σου δίνει προσωρινή ικανοποίηση με μεγάλο τίμημα.Αντικατέστησε τη συναισθηματική υπερφαγία με κάποιες πιο ουσιώδης και καλές δραστηριότητες.

ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ μειώνει το άγχος θα μπορούσε να βοηθήσει.Βρες τι είναι αυτό που βοηθάει ΕΣΕΝΑ να διώξεις το άγχος χωρίς να έχει επιπτώσεις.Αρχισε να διαβάζεις βιβλία,δες κάποια κωμωδία,ή κάνε διαλογισμό.Μπορείς επίσης να αρχίσεις να κάνεις βάρη ή απλά να πας για τρέξιμο.


- Δούλεψε με έναν ειδικό. 

Πολλές φορές η υπερφαγία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχή.Για να αντιμετώπισεις τέτοια προβλήματα μερικές φορές είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να δουλέψεις με έναν ειδικό στο Fitness.

Για να αποφύγεις σοβαρά προβλήματα υγείας,πάρε βοήθεια όσο είναι νωρίς.Εμπειροι Fitness coaches,διατροφολόγοι ή ακόμα και ψυχολόγοι μπορούν να σου δώσουν τη βοήθεια που ψάχνεις.


ΠΩΣ να βρεις καλό κίνητρο και θετική επιρροή 

Αλλαξε το περιβάλλον σου και το κοινωνικό σου κύκλο για να δεις πραγματική αλλαγή.Βάλε τον εαυτό σου σε καταστάσεις που θα βοηθήσουν στις υγιεινές επιλογές σου.


- Πάρε μία συνδρομή γυμναστηρίου

Αυτό από ΜΟΝΟ του θα έχει μεγάλο όφελος στη ταύτοτητα σου.Υπάρχουν άπειρα οφέλη από τη γυμναστική τα οποία θα τα βλέπεις μέρα με τη μέρα.Το να πας γυμναστήριο θα ανεβάσει το κίνητρο σου να χάσεις βάρος.Οι περισσότεροι άνθρωποι στο γυμναστήριο θέλουν να αποκτήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.Θα νιώσεις πολύ "έτοιμος" να μπεις σε φόρμα και να χάσεις βάρος.Μπορείς επίσης να μάθεις από άλλα άτομα εκεί στο γυμναστήριο και να αποφύγεις τα λάθη που έκαναν οι ίδιοι.


- Γίνε μέλος ενός online Fitness προγράμματος όπου θα προπονηθείς και θα κρατηθείς συγκεντρωμένος.

Αντί να σπαταλήσεις μέρες και μήνες μόνος σου έτσι ώστε να βρεις τη λύση,το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δουλέψεις με έναν προπονητή ο οποίος έχει βοηθήσει άλλους ανθρώπους να πετύχουν το στόχο τον οποίο θέλεις να πετύχεις.Αυτό κάνουμε εμείς με τα προγράμματα μας.


- Πρόσεχε πόσο χρόνο περνάς μπροστά από οθόνες

Η ώρα που περνάς στο κινητό,στη τηλεόραση,στο λάπτοπ μπορούν να επηρεάσουν τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Το ίντερνετ μπορεί να επηρεάσει το μυαλό σου και επίσης να σε κάνει να σταματήσεις να αλληλεπιδράς με άλλους ανθρώπους.Χρησιμοποίησε το ίντερνετ για να ανακαλύψεις ωραίες ιστορίες ανθρώπων που έχασαν βάρος,αλλαγές ανθρώπων,αλλά και motivational videos ή βίντεο που θα σου δείξουν πως να χάσεις βάρος και να πετύχεις το στόχο σου.


ΠΩΣ να χάσεις βάρος αν δεν μπορείς να προπονηθείς ή να φας όπως πρέπει

Σχεδόν όλα τα προβλήματα σου έχουν λύσεις.Απλά πρέπει να αρχίσεις να ψάχνεις γι'αυτές.


-Ρώτα το Google ή έναν φίλο

Οι κακές πληροφορίες μπορεί να σε βγάλουν από το σωστό δρόμο.Δε μπορείς να ξέρεις τα πάντα.Μία γρήγορα αναζήτηση στο Google μπορεί να σου δείξει τη λύση και να σε βοηθήσει.Δε μπορείς βέβαια να είσαι 100% ειλικρινής και αντικειμενικός όταν αναλύεις τη κατάσταση σου.Τα συναισθήματα σου θα σε εμποδίσουν από το να πάρεις τη σωστή απόφαση για σένα και να είσαι αντικειμενικός.Γι'αυτό το λόγο πρέπει να πάρεις εξωτερική βοήθεια από έναν ειδικό


-Βρες έναν προπονητή ή έναν μέντορα

Το να προσπαθήσεις να βρεις τη λύση μέσω της προσπάθειας και της αποτυχίας θα πάρει χρόνο.Δούλεψε με ανθρώπους που έχουν ήδη τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με μεγάλη εμπειρία και ξέρουν πως δουλεύει όλο αυτό.Δε χρειάζεται να ξανανακαλύψεις τις γνωστές και ήδη υπάρχουσες γνώσεις.Το να παραλείψεις αυτό το βήμα δε δείχνει αδυναμία.Το να ξέρεις τι να κάνεις δεν έχει εγγυημένο αποτέλεσμα.Πρέπει να ρίξεις τη δουλειά και να σώσεις όσο περισσότερο χρόνο γίνεται.


- Να έχεις υπομονή και επιμονή


Αν αποτύχεις να βρεις τη λύση συνέχισε να προσπαθείς.Οι πιθανότητες λένε πως δεν έχεις βρει τη κατάλληλη στρατηγική.Η εξωτερική βοήθεια όπως ήδη είπαμε θα έπρεπε να είναι η πρώτη σου επιλογή.Το να προσπαθείς διάφορες ιδέες θα σου φάει ΠΑΡΑ πολύ χρόνο.Αλλά αν δε μπορείς να βρεις καλές "στρατηγικές",συνέχισε να προσπαθείς.


Είναι εύκολο να χάσεις βάρος αν το πήρες γρήγορα;;


Το βάρος και το ποσοστό λίπους είναι σα τον τραπεζικό σου λογαριασμό.Οσο περισσότερα έχεις,τόσο περισσότερα μπορείς να δώσεις ανά περιόδους.Οσο τα έξοδα σου μεγαλώνουν,τόσο αρχίζεις και μειώνεις αυτά που ξοδεύεις.


Το να χάσεις βάρος είναι δύσκολο για έναν λόγο.Το λίπος είναι η "backup" ενεργειακή πηγή σου.Με το να χάσεις ΟΛΟ το λίπος που έχεις,θα πεθάνεις.Οσο χάνεις βάρος και γραμμώνεις λοιπόν,το σώμα σου αποβάλλει όλο και λιγότερο λίπος ώς "άμυνα".Το συνολικό βάρος είναι αυτό που μετράει όμως για να χάσεις κιλά και όχι το πόσο γρήγορα πήρες αυτό το βάρος.


Πως βεβαιώνεσαι ότι δε θα ξαναβάλεις πάλι τα κιλά;;;

Δεν αποφάσισες συνειδητά να βάλεις όλο αυτό το βάρος.Οπως είπαμε το να βάλεις βάρος έχει να κάνει με το πόσες θερμίδες καταναλώνεις και με το πόσο δραστήριος είσαι μέσα στην ημέρα σου.

Με το να κάνεις μία γρήγορη λύση που θα δουλέψει μία φορά(όπως το να μηδενίσεις τον υδατάνθρακα),δε θα αλλάξεις τις συνήθειες σου οπότε όταν ξαναγυρίσεις στις κανονικές συνήθειες σου το βάρος θα ξαναμπεί ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ.Αυτό θα επηρεάσει το πως αλληλεπιδράς με τον κόσμο.Καταστάσεις,μέρη και άνθρωποι δε θα έχουν την ίδια επιρροή στη συμπεριφορά σου.


Σημαντικά πράματα που πρέπει να έχεις κατά νου για να μείνεις σε φόρμα:


1) Να είσαι ευγνώμων για κάθε μικρή νίκη σου

2) Να είσαι ανοιχτόμυαλος

3) Να είσαι ανοιχτός στο να λάβεις βοήθεια

4) Συγκεντρώσου στη μεγάλη εικόνα

5) Αποδέξου ότι ποτέ δε θα είναι ΟΛΑ τέλεια και θα υπάρχουν προβλήματα


Δεν είσαι ο πρώτος που αντιμετωπίζει την απότομη αύξηση βάρους,αλλά ούτε και ο τελευταίος.Αν είσαι σοβαρός με την αλλαγή σου τότε χρησιμοποίησε όλα αυτά που είπαμε με το μέρος σου.


Τα λέμε σύντομα!

-Blyzz

Fitness Coach


Για να φτάσεις το Fitness στο επόμενο επίπεδο

Είσαι έτοιμος να πάρεις το καλύτερο δυνατό από τη προπόνηση και τη διατροφή σου;

Μπορεί να είσαι ο ιδανικός για να φτάσει στο τέλειο αποτέλεσμα


Βήμα 1 - Κανόνισε μία δωρεάν κλήση 

Πατάς το κουμπί ακριβώς από κάτω,επιλέγεις ακριβώς την ώρα και την ημέρα που θα ήθελες να σε καλέσουμε και συμπληρώνεις μία μικρή αίτηση 2 λεπτών.


Βήμα 2 - Συζητάς με έναν υπεύθυνο στο τηλέφωνο τα βήματα για να φτάσεις στο επόμενο επίπεδο


Πάτησε το κουμπί ακριβώς από κάτω για να κανονίσεις τη δωρεάν κλήση.


Πάτησε Εδώ Και Κανόνισε Μία Δωρεάν Κλήση